Oliwa z oliwek znana jest na całym świecie, choć nadal jeszcze niedoceniona przez wielu mieszkańców. Można śmiało powiedzieć, że zyskuje coraz większą popularność, ale warto dowiedzieć się więcej szczegółów na temat tego drogocennego oleju, a wtedy na pewno nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.
Jest to zdecydowanie najzdrowszy tłuszcz i właśnie dlatego polecają go lekarze i dietetycy. Jak sama nazwa wskazuje oliwę uzyskuje się z drzewa oliwkowego, a w zasadzie jego owoców. Zbiory owoców odbywają się jesienią, oliwki miażdży się i wytłacza w ten sposób sok. Wygląd oliwy zależy od odmiany oliwek i momentu ich zbioru, zazwyczaj do produkcji używa się mieszanki różnych gatunków oliwek. Oliwa może mieć odcienie od żółtego do ciemnozielonego. Oliwę z oliwek wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni, ale znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Wybór odpowiedniego tłuszczu nie jest najłatwiejszym zadaniem, bowiem na rynku dostępnych jest jej kilka rodzajów. Wśród nich można wyróżnić:
- Extra virgin – jest to produkt najlepszej jakości, uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno. Poziom kwasowości takiej oliwy wynosi maksymalnie 0,08%;
- Virgin – również jest to produkt z pierwszego tłoczenia, jednak poziom kwasowości wynosi 0,08-2%;
- Lampante – ten rodzaj oliwy poddaje się rafinacji, czyli ogrzewaniu przez co traci smak i zapach, następnie jest mieszana w odpowiednich proporcjach z oliwą extra virgin i virgin;
- Oliwa z wytłoczyn oliwnych – jest to produkt o najniższej jakości, który uzyskuje się z pozostałości po procesie tłoczenia. Dodawane są do nich rozpuszczalniki chemiczne, a następnie oliwę poddaje się rafinacji, by uczynić ją zdatną do picia.
Zapoznając się z informacjami na temat każdego rodzaju tłuszczu możemy łatwo wysnuć wniosek, która oliwa jest najzdrowsza i którą powinniśmy spożywać w trosce o nasze zdrowie. Zarówno virgin jak i extra virgin to dwa rodzaje oliwy, które są zdrowe i posiadają ogromne ilości składników odżywczych, a one są potrzebne dla lepszego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Oliwa jest podstawowym produktem diety śródziemnomorskiej, dlatego właśnie lokalni mieszkańcy cieszą się silnym zdrowiem. Wiele znakomitych potraw nie może obejść się bez tego wyjątkowego oleju. Oliwa z pierwszego tłoczenia jest świetnym dodatkiem do sałatek, gotowanych warzyw, dań z makaronem, a także z ryżem. Tłuszcz ten idealnie nadaje się do smażenia, można rozgrzewać go do wysokiej temperatury, sięgającej aż 200 stopni, nie tracąc przy tym składników odżywczych. Smażone mięsa czy ryby będą jeszcze smaczniejsze jeśli przyrządzimy je na oliwie z oliwek, aniżeli na zwykłym oleju.
Dobrej jakości oliwę możemy znaleźć w markowych sklepach internetowych, przeważnie w takich sklepach można dostać zarówno oliwy greckie, hiszpańskie, jak i portugalskie – te najlepsze sklepy cechuje różnorodność wyboru, spośród tych najlepszych oliw oczywiście. Wszystkie markowe oliwy wyróżniają się doskonałym smakiem, a wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia pozytywnie wpłynie na ludzki organizm. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, a także witamin. Składniki te mogą chronić organizm przed chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, a także wieloma innymi schorzeniami. Dzięki zawartości dużej ilości witamin spożywanie jej wpływa także na urodę, oliwę wykorzystuje się ją jako naturalny olejek do ciała. Skutecznie nawilża skórę, sprawiając, że staje się miękka i odżywiona. Niegdyś starożytni nazywali oliwę z oliwek „płynnym złotem” i jak widać mieli ku temu niepodważalne dowody.